WERKEN IN DE MONDZORG

In de mondzorg is een breed scala aan zorgverleners actief. De meest bekende is natuurlijk de tandarts. Daarnaast werken ook tandarts- en (paro)preventieassistenten, mondhygiënisten, tandtechnische en tandprothetici in de mondzorg. Met zijn allen richten zij zich op het controleren, voorkomen en behandelen van het gebit en alles wat daarbij hoort. Ben je benieuwd wat een preventieassistent nou precies doet? Of hoe de dag van een tandprotheticus eruit ziet? Talent voor Tanden heeft voor jou – beknopt – de werkzaamheden van de verschillende zorgverleners in de mondzorg op een rij gezet.

TANDARTS: DE REGISSEUR VAN DE MONDZORG

De tandarts wordt doorgaans bestempeld als de regisseur van de mondzorg. Op dit moment werken er ongeveer 7.000 tandartsen in Nederland. Na een intensieve academische opleiding heeft een tandarts de expertise in huis om diagnoses te stellen en de behandeling voor een patiënt te bepalen. Op basis van de gekozen behandeling kiest de tandarts welke specialisten nodig zijn en delegeert hij de behandeltaken naar de desbetreffende

specialist. Naast het bepalen van de behandeling, voert een tandarts ook diverse tandheelkundige behandelingen uit, zoals:

  • Tandbederf als gaatjes en cariës behandelen
  • Bruggen en kronen plaatsen als dat nodig is
  • Tandvlees- en zenuwontstekingen behandelen

Verder verschaft een tandarts patiënten van de juiste informatie over de behandelplannen en het voorkomen van gebitsproblemen. Tandartsen kunnen zich door aanvullende scholing onder meer specialiseren tot orthodontist of kaakchirurg.

TANDARTSASSISTENT: HET AANSPREEKPUNT VAN DE PATIËNT

De tandartsassistent heeft als eerste contact met de patiënt en plant vervolgafspraken. Daarom is de tandartsassistent voor patiënten vaak het aanspreekpunt. Daarnaast verleent de tandartsassistent assistentie bij een behandeling en mag hij onder toezicht van een tandarts bepaalde tandheelkundige handeling uitvoeren. In ons land zijn ongeveer 18.000 tandartsassistenten actief die onder andere werkzaam zijn bij tandartspraktijken, gezondheidscentra, ziekenhuizen, zelfstandige tandartsen en mondhygiënisten.

PREVENTIEASSISTENT: EEN TANDARTSASSISTENT 2.0

Tandartsassistenten kunnen via een aanvullende opleiding op het gebied van mondhygiëne en preventie doorgroeien tot preventieassistent. Een preventieassistent verricht hetzelfde werk als een tandartsassistent, maar ondersteunt de tandarts daarnaast bij het voorbereiden, uitvoeren en afronden van tandheelkundige behandelingen. Verder mag de preventieassistent op het gebied van preventie en mondhygiëne zelfstandig diverse behandelingen uitvoeren. In Nederland werken op dit moment ongeveer 2.000 preventieassistenten. Door verder te leren en extra ervaring op te doen kan een preventieassistent een paro-preventieassistent worden.

MONDHYGIËNIST: EEN BESCHERMDE FUNCTIETITEL

De functietitel ‘mondhygiënist’ wordt beschermd door de Wet BIG. Studenten die met succes een Hbo-opleiding tot mondhygiënist hebben afgerond, mogen zich mondhygiënist noemen. In het Diplomaregister Mondhygiënisten kun je zien wie de opleiding hebben voltooid en de titel van mondhygiënist mogen dragen.

De primaire taak van een mondhygiënist is het voorkomen van gaatjes en tandvleesaandoeningen. Daarvoor onderzoekt de mondhygiënist het gebit en maakt hij deze schoon, geeft hij voorlichting en maakt hij een behandelplan. Enkele voorbeelden van de werkzaamheden van een mondhygiënist zijn: gebitsafdrukken maken, tandsteen en aanslag verwijderen, fluoride aanbrengen en het gebit bleken. Mondhygiënisten werken nauw samen met tandartsen en krijgen patiënten doorverwezen of verwijzen patiënten juist door naar de tandarts.

TANDTECHNICUS: AAN DE SLAG IN EEN LABORATORIUM

In opdracht van een tandarts maken tandtechnici de medische hulpmiddelen om het gebit te ondersteunen, corrigeren of vervangen. Denk bijvoorbeeld aan beugels voor orthodontie, protheses, bruggen en kronen. In een tandtechnisch laboratorium worden de medische hulpmiddelen uniek en op maat gemaakt voor een patiënt. De verschillende hulpmiddelen zijn stuk voor stuk ontzettend precieze creaties. Door een diploma te halen en jaarlijks aan een na- en bijscholingsminimum te voldoen kunnen tandtechnici zich registreren in het kwaliteitsregister tandtechniek.

TANDPROTHETICUS: DÉ EXPERT VOOR EEN KUNSTGEBIT

Een tandprotheticus is gespecialiseerd in het aanmeten en maken van protheses voor het herstellen van het kauwvermogen van patiënten die geen tanden meer hebben of gedeeltelijk tandloos zijn. Deze protheses kunnen uit de mond gehaald worden. Vaak gaat het om een kunstgebit. Tandprothetici hebben de technische en medische kennis in huis om patiënten die volledig tandloos zijn zelfstandig te behandelen. Bij patiënten die nog wel eigen tanden of kiezen hebben, werkt de tandprotheticus samen met een tandarts.

Natuurlijk zijn er naast bovenstaande functies nog andere soorten beroepen in de mondzorg, zoals orthodontisten, kaakchirurgen, praktijkmanagers en baliemedewerkers. Neem voor aanvullende informatie eens een kijkje op de website van het KNMT of Staat van de mondzorg. Wil je graag aan de slag in de mondzorg? Kijk dan voor vacatures voor de verschillende functies op onze vacaturepagina.