OPLEIDINGEN IN DE MONDZORG

Als je in de toekomst aan de slag wilt in de mondzorg, is het natuurlijk belangrijk dat je een goede opleiding kiest. Voor de verschillende beroepen in de mondzorg zijn er verschillende opleidingen. Talent voor Tanden heeft per functie voor jou op een rij gezet welke opleiding je hiervoor kunt volgen.

TANDARTS OPLEIDING

Om tandarts te worden, kun je in Nederland op drie universiteiten de opleiding Tandheelkunde volgen:

De opleiding duurt in totaal zes jaar. Je volgt eerst drie jaar een bachelor en daarna een aansluitende master.

Voor toelating tot deze studie heb je een vwo-diploma nodig met het profiel Natuur & Gezondheid + Natuurkunde of met het profiel Natuur & Techniek + Biologie. Het toelaten gebeurt op basis van ‘decentrale toelating’ en numerus fixus. Iedere universiteit heeft een eigen beleid voor de toelatingsprocedure. Elk jaar krijgen 259 studenten de kans om te beginnen aan de opleiding Tandheelkunde: 48 in Groningen, 144 in Amsterdam en 67 in Nijmegen. Wees er dus op tijd bij als je wilt starten aan de opleiding tot tandarts!

TANDARTSASSISTENT OPLEIDING

De opleiding tot tandartsassistent is een praktijkgerichte mbo-opleiding op niveau 4. Alle theorie die aan bod komt, wordt ook direct in de praktijk gebracht. Tijdens de opleiding tot tandartsassistent leer je onder andere:

  • Het zelfstandig uitvoeren van verschillende tandheelkundige handelingen;
  • Het voorlichten en adviseren van patiënten;
  • Het assisteren van de tandarts aan de stoel;
  • Plannen, organiseren en administreren.

De opleiding kan in verschillende vormen gevolgd worden: BOL, BBL, verkort en via diverse zelfstudievarianten. LOIROC NederlandNTI en DentalMBO zijn enkele instellingen die erkende mbo-opleidingen tot tandartsassistent aanbieden. De toelating tot de opleiding kan per instelling en regio anders zijn. Doorgaan krijg je met een VMBO-diploma (kaderberoepgerichte, gemengde of theoretische leerweg), overgangsbewijs havo of vwo naar derde/vierde leerjaar of een MBO-diploma niveau 2/3 van een vergelijkbare opleiding wel toegang tot de opleiding tot tandartsassistent.

MONDHYGIËNIST OPLEIDING

Door de 4-jarige hbo-opleiding Mondzorgkunde af te ronden mag iemand zichzelf officieel mondhygiënist noemen. De opleiding is gericht op de praktijk en is alleen in voltijd te volgen. Aan het eind van jaar 1 mogen studenten in de kliniek van de opleiding de eerste echte patiënten behandelen. De studie Mondzorgkunde wordt aangeboden op:

Om toegelaten te worden tot de opleiding Mondzorgkunde heb je een havo-, vwo- of mbo-(niveau 4)diploma nodig. Verder is een goede kennis van biologie, scheikunde en Engels een grote pre.

PREVENTIEASSISTENT OPLEIDING

Tandartsassistenten die zichzelf verder willen ontwikkelen, kunnen zich via een uitgebreide cursus laten bijscholen tot preventie assistent. Het is van belang dat je voor een cursus kiest die door de branche is geaccrediteerd. Het Register Preventieassistenten heeft de geaccrediteerde cursussen tot preventie assistent op een rij gezet.

TANDTECHNICUS OPLEIDING

De vakopleiding tot tandtechnicus wordt in Nederland alleen bij de Dutch Health Tec Academy in Utrecht gegeven. Het is een mbo-4 opleiding in BBL-vorm die 4 jaar duurt. Vier dagen in de week werk je in een tandtechnisch laboratorium en 1 dag in de week ga je naar school. Om toegelaten te worden tot de opleiding heb je een vmbo-diploma nodig richting de kaderberoepgerichte, gemengde of theoretische leerweg.

TANDPROTHETICUS OPLEIDING

Door de opleiding Tandprothetiek succesvol af te ronden word je een tandprotheticus. De studie Tandprothetiek wordt gegeven aan de Hogeschool Utrecht. Tijdens een 4-jarige deeltijdopleiding leren studenten uitneembare gebitsprotheses aan te meten. Toelating tot de opleiding gebeurt door middel van een instroomprocedure die bestaat uit een intakegesprek, een vaardigheidstoets en een kennistoets. Het wordt aangeraden om eerst de opleiding Tandtechniek af te ronden mét een diploma voor deelname aan de instroomprocedure van de studie Tandprothetiek.

Wil jij na of tijdens je studie aan de slag in de mondzorg? Bekijk dan de vacatures van Talent voor Tanden of neem contact op met onze recruiters.