WERKEN IN DE MONDZORG: Ontdek jouw plek in een tandartspraktijk!

De mondzorgsector biedt een breed scala aan carrièremogelijkheden. De bekendste functie is die van tandarts, maar ook tandartsassistenten, preventieassistenten, paro-preventieassistenten, mondhygiënisten, tandtechnici en tandprothetici spelen een essentiële rol binnen een tandartspraktijk.

Iedere zorgverlener in de mondzorg levert een waardevolle bijdrage aan het gezond houden van het gebit. Denk aan het uitvoeren van controles, het geven van voorlichting en het behandelen van tandheelkundige problemen.

Ben jij op zoek naar een vacature in de mondzorg? Of wil je weten wat een mondhygiënist precies doet, of hoe een werkdag van een tandartsassistent eruitziet? Talent voor Tanden zet de verschillende functies in de mondzorg en hun werkzaamheden voor jou overzichtelijk op een rij.

Of je nu net klaar bent met je opleiding of al jaren ervaring hebt als tandartsassistent – bij Talent voor Tanden vind je de vacature die bij jou past. Start jouw carrière in de tandheelkunde vandaag nog!

Tandarts vacature? Ontdek de rol van de tandarts in de mondzorg

De tandarts wordt vaak gezien als de regisseur van de mondzorg. In Nederland zijn er momenteel zo’n 7.000 actieve tandartsen die dagelijks werken aan een gezonde mond. Na een intensieve universitaire studie beschikt een tandarts over de kennis en vaardigheden om diagnoses te stellen, behandelplannen op te stellen en deze te coördineren binnen een tandartspraktijk.

Op basis van het behandelplan bepaalt de tandarts welke specialist – zoals een tandartsassistent, mondhygiënist of paro-preventieassistent – ingeschakeld moet worden. Daarnaast voert de tandarts zelf diverse tandheelkundige behandelingen uit, zoals:

  • Het behandelen van tandbederf zoals gaatjes (cariës)

  • Het plaatsen van kronen en bruggen

  • Het behandelen van tandvlees- en zenuwontstekingen

Een tandarts informeert patiënten over het behandeltraject en geeft advies om gebitsproblemen te voorkomen. Binnen de mondzorg is er bovendien ruimte voor verdere specialisatie: tandartsen kunnen zich bijvoorbeeld ontwikkelen tot orthodontist of kaakchirurg.

Ben je een tandarts op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan onze actuele tandarts vacatures en ontdek jouw mogelijkheden binnen Talent voor Tanden – dé specialist in recruitment voor de mondzorgsector.

TANDARTSASSISTENT: HET AANSPREEKPUNT VAN DE PATIËNT

De tandartsassistent speelt een cruciale rol binnen de tandartspraktijk. Als eerste aanspreekpunt voor patiënten zorgt de tandartsassistent voor een warm welkom, plant vervolgafspraken in en beantwoordt vragen. Daarnaast assisteert de tandartsassistent bij tandheelkundige behandelingen en voert, onder toezicht van een tandarts, bepaalde tandheelkundige handelingen zelfstandig uit.

Werken als tandartsassistent betekent werken in een veelzijdige, patiëntgerichte functie. In Nederland zijn er ruim 18.000 tandartsassistenten actief, onder andere bij tandartspraktijken, ziekenhuizen, gezondheidscentra en zelfstandige tandartsen.

Ben jij op zoek naar een vacature als tandartsassistent? Bekijk ons actuele tandartsassistent vacatures en ontdek waar jij jouw carrière in de mondzorg kunt starten of vervolgen.

Preventieassistent: de volgende stap na tandartsassistent

Wil jij je verder ontwikkelen binnen de mondzorg? Als tandartsassistent kun je via een aanvullende opleiding op het gebied van mondhygiëne en preventie doorgroeien naar de functie van preventieassistent.

Een preventieassistent voert niet alleen de gebruikelijke werkzaamheden van een tandartsassistent uit, maar ondersteunt de tandarts ook bij het voorbereiden, uitvoeren en afronden van tandheelkundige behandelingen. Daarnaast mag een preventieassistent zelfstandig diverse handelingen verrichten op het gebied van preventie en mondhygiëne.

In Nederland zijn er momenteel zo’n 2.000 preventieassistenten actief, werkzaam in tandartspraktijken, gezondheidscentra en andere mondzorginstellingen. Wie verder leert en praktijkervaring opdoet, kan zelfs doorgroeien tot paro-preventieassistent: een specialisatie binnen de preventieve tandheelkunde.

Ben jij klaar om door te groeien? Bekijk onze actuele preventieassistent vacatures of laat je adviseren door onze recruiters over jouw mogelijkheden in de mondzorg.

MONDHYGIËNIST: EEN BESCHERMDE FUNCTIETITEL

De functietitel mondhygiënist is een beschermde titel in Nederland en valt onder de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Alleen wie met succes de hbo-opleiding Mondzorgkunde heeft afgerond, mag zich officieel mondhygiënist noemen. In het Diplomaregister Mondhygiënisten kun je controleren wie bevoegd is om deze titel te voeren.

De belangrijkste taak van de mondhygiënist is het voorkomen van gaatjes, tandvleesproblemen en andere mondgezondheidsklachten. Hiervoor onderzoekt de mondhygiënist het gebit, stelt een behandelplan op, voert preventieve behandelingen uit en geeft voorlichting over mondhygiëne.

Voorbeelden van taken van een mondhygiënist:

  • Tandsteen en aanslag verwijderen

  • Fluoridebehandelingen uitvoeren

  • Gebitsafdrukken maken

  • Het gebit reinigen en bleken

  • Mondhygiënisch advies geven aan patiënten

Mondhygiënisten werken nauw samen met tandartsen en ontvangen patiënten via doorverwijzing of verwijzen zelf door wanneer verdere behandeling nodig is. Ze zijn actief in tandartspraktijken, mondzorgcentra en soms ook in ziekenhuizen of zelfstandig.

Ben je op zoek naar een vacature als mondhygiënist of wil je meer weten over werken in de mondzorg? Bekijk ons actuele aanbod voor de vacatures mondhygiënist of neem contact op!

AAN DE SLAG IN EEN LABORATORIUM

In de mondzorg spelen zowel tandtechnici als tandprothetici een cruciale rol in het herstellen en verbeteren van het gebit van patiënten. Deze specialisten werken onder andere samen met tandartsen en zorgen voor medische hulpmiddelen die essentieel zijn voor de gezondheid en het welzijn van de patiënt.

Wat doet een tandtechnicus?

Een tandtechnicus werkt in een tandtechnisch laboratorium en is verantwoordelijk voor het vervaardigen van medische hulpmiddelen zoals beugels voor orthodontie, protheses, bruggen en kronen. Deze hulpmiddelen worden op maat gemaakt voor de patiënt en zijn stuk voor stuk precisie-creaties die bijdragen aan het herstel en de verbetering van het gebit. De tandtechnicus zorgt ervoor dat elk hulpmiddel perfect aansluit bij de patiënt en de tandarts, wat essentieel is voor een succesvol resultaat.

Tandtechnici moeten een diploma tandtechniek behalen en zich jaarlijks bijscholen om hun vakbekwaamheid te behouden. Na het behalen van hun diploma kunnen zij zich registreren in het kwaliteitsregister tandtechniek, wat hen als gecertificeerde professionals erkent.

Wat doet een tandprotheticus?

Een tandprotheticus is gespecialiseerd in het aanmeten en maken van protheses voor patiënten die geen of slechts enkele tanden hebben. Deze protheses kunnen uit de mond gehaald worden en worden vaak gebruikt als kunstgebitten. Tandprothetici hebben zowel technische als medische kennis om patiënten die volledig tandloos zijn zelfstandig te behandelen. Bij patiënten die nog wel eigen tanden of kiezen hebben, werkt de tandprotheticus vaak in samenwerking met de tandarts om de juiste oplossing te bieden.

Net als tandtechnici is het voor tandprothetici belangrijk om hun vak bij te houden door middel van na- en bijscholing. Ze werken vaak in tandtechnische laboratoria, maar kunnen ook zelfstandig opereren.

Of je nu als tandtechnicus of tandprotheticus aan de slag wilt, werken in een laboratorium biedt tal van carrièremogelijkheden in de mondzorg. Beide functies vereisen precisie, technische kennis en een passie voor het creëren van op maat gemaakte hulpmiddelen voor patiënten. Wil je aan de slag in de mondzorg en ben je op zoek naar vacatures tandtechnicus of vacatures tandprotheticus? Kijk dan op onze vacaturepagina voor de laatste vacatures in de mondzorg!

Wat doet een praktijkmanager in de mondzorg?

De functie van praktijkmanager is cruciaal voor het goed functioneren van tandartspraktijken en andere mondzorginstellingen. Als praktijkmanager ben je de spil van de organisatie en verantwoordelijk voor zowel de operationele als de administratieve processen binnen de tandartspraktijk. Deze functie vereist niet alleen leiderschap, maar ook een gedegen kennis van de mondzorgsector en de bijbehorende wet- en regelgeving.

Als praktijkmanager in de mondzorg ben je verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de tandartspraktijk. Je organiseert en coördineert de werkprocessen, beheert het personeel en zorgt ervoor dat patiënten optimaal worden geholpen. Het is jouw taak om het team te ondersteunen, de financiën te beheren, de praktijkorganisatie te verbeteren en een uitstekende patiëntbeleving te waarborgen.

Ben jij op zoek naar een vacature praktijkmanager in de mondzorg? De rol van praktijkmanager biedt uitstekende carrièremogelijkheden voor degenen die graag de leiding nemen en impact willen maken op de kwaliteit van zorg. Bekijk onze actuele vacatures voor praktijkmanagers in de mondzorg en ontdek jouw volgende stap in de tandheelkunde!

Vind jouw plek in een tandartspraktijk!

Natuurlijk zijn er naast bovenstaande functies nog andere soorten beroepen in de mondzorg, zoals orthodontisten, kaakchirurgen en baliemedewerkers. Neem voor aanvullende informatie eens een kijkje op de website van het KNMT of Staat van de mondzorg. Wil je graag aan de slag in de mondzorg? Kijk dan voor vacatures voor de verschillende functies op onze vacaturepagina.